Forum Forum Miłośników Szkockiego Teriera Strona Główna Forum Miłośników Szkockiego Teriera
Wszystkie psy są dobre, teriery lepsze, ale najlepszy jest terier szkocki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KUCHNIA SZKOCIARZY
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Miłośników Szkockiego Teriera Strona Główna -> Off Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kłodzko

PostWysłany: Pią 13:13, 16 Lut 2007    Temat postu:

no już piszę bardzo proste i szybkie danki

podwójna pierś z kurczaka
1/5 kg. brokuły
pół paczki makaronu grube rurki rodzaj zależnie od waszych opodobań

kukurydza

makaron i brokuły gotujemy oddzielnie
do makaronu do wody dodaje Ziarenka smaku lub Warzywko
pierś kroję na średniej wielkości kostkę, smarzę na rozgrzanym oleju , używam kujawski,
ostatnio pokazały się ziarenka smaku ziołowe i te dodaję do mięsa, przyprawy wedle Waszego uznania, co kto lubi, jak już mam zagotowany makaron i brokuły wszystko razem z miesem na pare minut do Voka i to wszystko, kurczaczek ma być kruchy,smarzę krótko na mocnym ogniu wtedy szybko się zamknie i zostaje soczysty w środku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 13:20, 16 Lut 2007    Temat postu:

a dla odchudzających się zamiast makaronu ryż i gotowana pierś Super
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 13:44, 16 Lut 2007    Temat postu:

Witam wszystkich, trochę mnie tu nie było a już nie nadążam ... Ja też lubię makaron z brokułami. Mój przepis jest równie prosty a danie niesamowite w smaku:

Makaron penne (wg mnie najsmaczniejsza jest Lubella) ugotowany tak "al dente"
Czosnek (ilość dowolna, jak kto lubi, ja lubię dużo)
Orzeszki pistacjowe ( jedna standardowa torebeczka, ewentualnie półtorej)
Brokuły

W zasadzie ilość tych składników zależy od nas samych, trzeba sobie samemu to wypracować. Ja lubię dużo orzeszków i dużo czosnku.

Gotujemy makaron (pilnujemy aby się nie rozgotował), w oddzielnym garnku gotujemy brokuły w osolonej i osłodzonej wodzie (wszystko do smaku). W międzyczasie "uwalniamy" orzeszki z łupinek, potem wysypujemy je wszystkie na ścierkę, zakręcamy i młoteczkiem tłuczemy na miazgę. Czosnek siekamy bardzo drobiutko i podsmażamy na oleju, pilnując aby się nie zrumienił. Potem do ugotowanego makaronu wlewamy czosnek z olejem (mieszamy), wsypujemy orzeszki (mieszamy - makaron tak fajnie oblepi się orzeszkami). Dodajemy ugotowane brokuły (mieszamy) i wszystko razem delikatnie podsmażamy żeby danie było ciepłe. No i smacznego!! Ja jeszcze trochę posolę, popieprzę i dosypię czosnku w granulkach (żeby było więcej i smaczniej!!)
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
salux
MIŁOŚNIK W KILCIE



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sieradz

PostWysłany: Pią 15:23, 16 Lut 2007    Temat postu:

[quote="Terra Alite"][quote="salux"] którymi mieszkałam jako mała dziewczynka w ...lesie w tz. pasie przyjaźni polsko - radzieckiej.
Cytat:





Ola , a gdzie mieszkałas w tej bazie???
Moja mama też całe swoje dzieciństwo spędziła wśród Rosjan!


Asiu, ja mieszkałam w Wędrzynie...na poj. lubuskim, koło schronów z bronią atomową...teraz tyję ....chyba od tego promieniowania ale dzieciństwo miałam fajne na poligonie wojsk zmechanizowanych, w lesi nad pięknym jeziorkiem...z dala od cywilizacji...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 16:55, 16 Lut 2007    Temat postu:

Moja mama mieszkała w radzieckich koszarach we Wrześni...też miło wspomina tamte czasy!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kłodzko

PostWysłany: Pią 16:59, 16 Lut 2007    Temat postu:

proszę o dobry przepis na golonkę, złapała mnie chcica na nią i nic na to nie poradze , foty póżniej...

[link widoczny dla zalogowanych]

Emilka też nabrała ochoty
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 16:12, 18 Lut 2007    Temat postu: serniczek

Rock ya Rock ya A my z Bonitką korzystając z okazji upiekłyśmy dzisiaj sernik o barwnej nazwia -cielaczek- Gives thy a finger Gives thy a finger.Nie wspomnę juz o tym że Bonita jada posiłki razem z nami a oprócz tego dokarmiana jest przez naszą babunię (bo jak babcia twierdzi dziewucha w ciązy powinna jesc za dwóch -babciu ale to szkocica:-)-to niestety a moze i stety wymiękłam i upiekłam serniczek ...był baaarddzzzo dobry Ya winkles -aż wstyd sie przyznać ale 3/4blachy zniknęło w przeciągu 10minut(Pawełek ,Paulinka ,babunia ,ja no i oczywiscie Bonia)której najwyrazniej najbardziej zasmakowała polewa .A teraz jestesmy po spacerku -wszyscy śpia a ja podam Wam przepis :hurra -CIELACZEK- 2szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oliwy 2jajka 1szklanka mleka 2łyzki kakao 2 łyzeczki proszku do pieczenia}-wymieszac i na blache ser:0,75 ,3jajka(białka ubic osobnoi dodac na koncu do sera) 0,5 kostki margaryny 2łyzki kartoflanki 3/4 szklanki cukru 1cukier waniliowy }-wymieszac i na ciasto kłasc łyzką w formie kleksów Piec w 180 stopniach temp.,około 60 minut.Na koniec polac polewą czekoladową. -ŻYCZYMY WSZYSTKIM SZKOCIARZOM I ICH WŁASCIECIELOM -SMACZNEGO-!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nitencja
MIŁOŚNIK W KILCIE



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 418
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ruda Śląska

PostWysłany: Sob 15:17, 24 Lut 2007    Temat postu:

Przez to ze u nas zimno zdecydowalismy sie zrobic kartoflaka :) mmmmm juz nie moge sie doczekac az ise upiecze

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kłodzko

PostWysłany: Sob 17:08, 24 Lut 2007    Temat postu:

dawaj receptę...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Sob 17:58, 24 Lut 2007    Temat postu:

Ja wam podam na chili con carne...super na zimne dni!
ok kg mielonej chudej wołowiny
2 łyzki oleju
chili w proszku
2 szklanki posiekanej drobno cebuli
2 posiekane zabki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonych lub roztartych gożdzików
1 puszka pomidorów bez skórki, pokrojonych
1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego - moze być ten jednodniowy w butelce ale lepszy jest z drobinkami własnej roboty
1/2 szklanki tequilli

W rondlu lub na duzej patelni podsmazać na oleju wołowine, zrumienić i dodać cebule, dusić aż cebula zmieknie - jakieś 7 min.
Dodać chili, kminek, sól i goździki, wymieszać i dusić jeszcze ze 2 minutki.
Wymieszać pomidory,sok pomarańczowy i przecier pomidorowy dodać do mięsa i dusić pod przykryciem ok godziny.Odkryć i gotować jeszcze chwilkę,az sos zgęstnieje.
Podawać z odrobiną gęstej śmietany oraz z chipsami nachos!!! Pycha!

Na desre proponuje mój ulubiony sernik...

Na spód:
12 krakersów Lajkonika
1 szklanka orzeszków makadamia lub orzechów włoskich
7 łyzek stopionego masła
2 łyżki cukru

Sernik:
350 g twarozku smietankowego
250 g ananasów z puszki drobno pokrojonych
1 jajko
3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub ananasowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1-2 łyzeczki mąki kartoflanej

Spód:
Krakersy, orzechy i cukier połamać w mikserze na gruby pył.Dodać roztopione masło.Masa z krakersów wyłozyć spód i brzegi formy o srednicy ca 20 cm
Włozyć forme do lodówki i poczekać do stwardnięcia.

Twarozek wymieszać z jajkiem,jogurtem, cukrem, mączką i wanilią. Na spód z krakersów wyłozyć drobno pokrojonego ananasa.Zalać to masą serową i włozyć do piekarnika nagrzanego do 180 ' C na około 20 - 30 min.Otudzić w wyłączonym piekarniku, lekko uchylajac drzwiczki.Wystudzony włozyć na conajmniej 2 godz do lodówki (najlepiej na noc).Podawać schłodzony!!!

Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Sob 18:57, 24 Lut 2007    Temat postu:

z checią bym to zjadła, ale teraz to nie dla mnie...
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Sob 15:29, 03 Mar 2007    Temat postu:

daje przepis na sycacy koktajl :)

Potrzebujemy:
-jogurt naturalny w małym kubeczku
- banan
-cynamon

Przygotowanie jest bardzo łatwe i krótkie. Banana kroimy, dolewamy jogurt i miksujemy. Na koniec dodajemy szczyptę cynamonu. Zamiast jogurtu naturalnego możemy dodać jakiś inny mleczny produkt.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Miłośników Szkockiego Teriera Strona Główna -> Off Topic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin