Forum Forum Miłośników Szkockiego Teriera Strona Główna Forum Miłośników Szkockiego Teriera
Wszystkie psy są dobre, teriery lepsze, ale najlepszy jest terier szkocki...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

KUCHNIA SZKOCIARZY
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Miłośników Szkockiego Teriera Strona Główna -> Off Topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
carolinascotties
Moderator



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SZKOCIKOWO

PostWysłany: Pią 21:14, 09 Lut 2007    Temat postu: KUCHNIA SZKOCIARZY

Proponuję aby w tym wątku zamieszczać nasze przepisy na najsmaczniejsze potrawy świata :D

Z czystym sercem mogę polecić Wam moje ulubione sałatki i najłatwiejsze ciasto na świecie :)

NAJŁATWIEJSZE CIASTO - bez jaj, bez potrzeby używania miksera !!!

POTRZEBUJEMY:
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka cukru
1 szklanka kaszki mannej - nie błyskawicznej - tylko zwykłej
3 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła - może być cała kostka, jak ktoś lubi
około 1 kg jabłek - najlepsze są lekko kwaśne i niezbyt soczyste

Mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia mieszamy,
foremkę do ciasta smarujemy masłem - do foremki wsypujemy połowę tego, co wymieszałyśmy - na to układamy utarte na tarce ( na tych podłużnych oczkach) jabłka - na to wysypujemy drugą połowę wymieszanej mąki, kaszki i proszku do pieczenia - 3/4 masła kroimy w średniej grubości plasterki i układamy na wierzchu naszego ciasta aby zupełnie zakryć ciasto.
Pieczemy w 175 stopniach C przez 50 minut

I to cała filozofia!!! SMACZNEGO

Można kombinować i posypywać z wierzchu wiórkami, smarować pod warstwą masła - dżemem, konfiturami itp. :D

Sałatka tuńczykowa

1. puszka tuńczyka w kawałkach (!) w oleju
2. Swieży średni, zielony ogóras
3. kukurydza z puszki( ja zużywam pół puszki)
4. 4 łyżki majonezu
5. pieprz czarny i sól
wszystko wsypujemy do dużej michy i łączymy z majonezem

Sałatka chrupiąca:

1. wędzony kurczak
2. surowy kalafior
3. jogurt naturalny i tyle samo majonezu ( czyli pół na pół )
4. dla tych, którzy lubią- świeży koper
5. można dodać kukurydzę z puszki ( ja wolę wersję bez kukurydzy)
6. pieprz i sól

Mięso z kurczaka(bez skóry) kroimy drobno, kalafior- kroimy na bardzo drobno-ale tylko jego kwiat - łodygi chrupiemy
wszystko mieszamy z jogurtem i majonezem - i konsumujemy

Sałatka sledziowo-grzybkowo -ogórkowa

1. filety śledziowe-muszą być świeżutkie i smaczne
2. grzybki octowe
3. ogórki kiszone
4. łyżka oleju
5. może być troszkę drobno posiekanej pietruszki
6. pieprz- soli nie dodajemy - filety są wystarczająco słone

Śledziki kroimy w drobną kosteczkę, tak jak grzybki i ogórki - im kosteczka drobniejsza tym lepiej - dodajemy oliwę, pieprz i ew. pietruszkę

SMACZNEGO!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kłodzko

PostWysłany: Pią 22:26, 09 Lut 2007    Temat postu:

dobry pomysł

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 15:42, 11 Lut 2007    Temat postu: Tiramisu'

No to ja podaję sprawdzony przepis na Tiramisu'

1. 2 paczki podłużnych biszkoptów
2. 1/2 kg serka mascarpone
3. 6 łyżek cukru
4. 3 żółtka
5. 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
6. ciemne kakao

Zmiksować żółtka z cukrem aż do uzyskania gładkiej masy. Do tego dodawać stopniowo mascarpone i miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do lodówki.

Rozpuścić 6 łyżeczek kawy w 1/2 l. gorącej wody - ostudzić.

Maczać biszkopty w ostudzonej kawie (odcisnąć w ręku przed ułożeniem na tacy) i ułożyć na tacy pierwszą warstwę - ścisło jeden obok drugiego. Na to rozsmarować pierwszą warstwę kremu z mascarpone. Potem druga warstwa biszkoptów i na wierzch druga (ostatnia) warstwa kremu. Po wierzchu posypać kakao (ja jeszcze lubię posypane trochę wiórkami czekoladowymi). Całość włożyć do lodówki na jakieś dwie godzinki.

Smacznego!! :D

To jest wersja abstynencka! Ale do roztworu z kawy można dodać do smaku alkoholu, np. troszkę koniaczku albo amaretto.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
carolinascotties
Moderator



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SZKOCIKOWO

PostWysłany: Nie 18:14, 11 Lut 2007    Temat postu:

Tiramisu - aż mi ślinka cieknie jak to czytam...mniam :) wykorzystam ten przepis - 14 lutego są urodziny mojej Babci :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 18:28, 11 Lut 2007    Temat postu:

carolinascotties napisał:
Tiramisu - aż mi ślinka cieknie jak to czytam...mniam :) wykorzystam ten przepis - 14 lutego są urodziny mojej Babci :)


Naprawdę polecam. Pyszne i proste ciasto. Nigdy nie podejrzewałam, że przy tiramisu jest tak mało pracy! Przepis przywiozła moja koleżanka prosto z pięknej Italii. Ma prawdziwy, domowy smak. Musisz tylko dobrze nasączyć biszkopty kawą i dobrze je odcisnąć żeby potem ciasto "nie pływało". W mascarpone zbiera się czasami sporo płynu, to lepiej go wylać żeby krem nie wyszedł za rzadki.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nitencja
MIŁOŚNIK W KILCIE



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 418
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ruda Śląska

PostWysłany: Nie 19:25, 11 Lut 2007    Temat postu:

carolinascotties moja babcia tez ma urodziny 14go lutego :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
salux
MIŁOŚNIK W KILCIE



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sieradz

PostWysłany: Pon 11:46, 12 Lut 2007    Temat postu:

No to i ja udzielę sie troszkę w tym dziale. Proponuję Wam zupę gulaszową

Potrzebne nam bedą:
1,5 kg wołowiny bez kości (pręgi wołowej)
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1 sredni seler
1 por
4 cebule
2 papryki czerwone
1kg ziemniaków
puszka pomidorów bez skóry
Masło
smalec
2 kostki rosołowe wołowe
gałka muszkatułowa, papryka słodka, ostra, pieprz cayeen, liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek świerzy
mąka pszenna

Na rozgrzanym smalcu ( ok 0,5 kostki) szklimy drobno posiekaną cebulę, do której dodajemy drobno posiekane w kostkę pozostałe warzywa. Kiedy wszystko razem udusimy pod przykryciem, dodajemy drobniutko pokrojone mięso, dolewamy wody, dodajemy kostki rosołowe i przyprawy. Przyprawy powinny nadać aromatu więc dosyć sporo gałki, słodkiej papryki, soli, pieprzu liśc i ziele. Po ok 1,5 godzinie gotowania pod przykryciem, dodajemy pokrojone pomidory, przetarty czosnek(4-6 ząbków) i robimy zasmażkę z masła(0,5 kostki) papryki ostrej i mąki. Zupa powinna być gęsta i pikantna. Gwarantuję super smak i dużą ilość bo odgrzewana jest rewelacyjna.
Polecana na zimne dni :)

Sałatka
ugotowane ziemniaki- 5-6 średnich sztuk
ugotowane jajka 5-6 sztuk
ogórki kwaszone 3-4 sztuki
cebula 2 sztuki
fasola czerwona 1 puszka
pieprz zielony w zalewie 1 słoiczek.
majonez
sól, pieprz, cukier - do smaku

Kroimy wszystko tradycyjnie jak do sałatki, dodajemy ok 1,3 słoiczka pieprzu w całości, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Czerwona fasola, ziemniaki i jajka stanowią podstawę łagodnego podkładu sałatki, cebula i ogórki podkreślają charakter niwecząc poczucie mdłej krajanki a pieprz dodaje finezyjnego aromatu. Całośc bardzo wykwintna w smaku a oszczędne i szybkie przygotowanie sprawia ze smakuje nam dwa razy lepiej :)

Karkówka z jabłkiem i suszonymi śliwkami

1 -1,5 kg karkówki
smalec
10 śliwek suszonych bez pestki
1 jabłko( szara reneta lub inne kwaskowe)
sól, pieprz, majeranek

Kroimy karkówkę w plastry(1,5 cm) jak na kotlety ale nie rozbijamy. Plastry muszą być grubsze by sie nie rozpadły. Solimy, posypujemy pieprzem i dosyć dużą ilością majeranku. Wstawiamy owinięte folią do lodówki na min. 12 godzin. Po upływie ciągnącego sie czasu, który to czyni że nasze mięsko nabiera kruchości i aromatu, rozgrzewamy na patelni smalec i obsmażamy kotlety z obu stron aż się zarumienią. Wkładamy kotlety do garnka, zalewamy wodą (ok 1 szklanką) dodajemy śliwki i dusimy ok godziny na małym ogniu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone na 4 części jabłko a po 0,5 godzinie mamy super danie o aromacie kuchni myśliwskiej. Polecane z ....

2 kapusty pekińskie,
3 twarde banany
1 cytryna
cukier
sól
oliwa z oliwek

Kapustę drobna szatkujemy, solimy delikatnie i odstawiamy by skruszałą. Na ok 15 minut przed podaniem, wkrawamy banany, dodajemy cukier i cytrynę ( do smaku tak by potrawa była słodko kwaśna) a na koniec dolewamy oliwy w niedużej ilości. Choć połączenie kapusty pekińskiej z bananem może wydać sie ekstrawaganckie to gorąco polecam do w/w karkówki, ozora w sosie szarym, kurczaka z ananasem i innych mięs o lekko słodkawym zabarwieniu :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
carolinascotties
Moderator



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SZKOCIKOWO

PostWysłany: Pon 14:43, 12 Lut 2007    Temat postu:

Nitencjo - szykują się nam imprezy :D masz juz prezent?

Salux - super przepisy - dziś zrobię sałatkę :)

Od zaprzyjaźnionej Wizażanki przepis na PIECZONĄ FASOLKĘ
przepis by Bietkadd

0,5 kg fasoli Jaś
1 cebula średnia
3 pomidory
3 ząbki czosnku
180ml oleju ( daję kujawski)
pęczek natki pietruszki , sól, pieprz

Ugotować fasolkę na miękko , dobrze odlać wodę . Cebulę pokroić w cienkie talarki, pomidory w cienkie plastry, czosnek wzdłuż na cienkie płatki, pietruszke posiekać. W garneczku rozgrzac olej ,wrzucić wszystko pokrojone , zamieszać , posolic , popieprzyć i zagotować. Naczynie do zapiekania z pokrywką wysmarować masłem , włożyć fasolkę, zalać sosem i zapiec w temp.~ 200 st. okolo 30 minut.
Smacznego
Wystarcza na porcję obiadową dla 3-4 osób :D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DODA ELEKTRODA
SZKOTO-GOŚĆ



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 18:46, 12 Lut 2007    Temat postu:

Ale wszyscy wstawiacie przepyszne przepisy niedługo i ja cos dodam :)


_________________________
Pozdrawiam Konrad i Doda :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 11:54, 14 Lut 2007    Temat postu:

mam zamiar zrobić dzisiaj tiramisu, tylko wątpie czy znajde taki serek... może być jakiś inny? np. do serników czy danio?
PS. to ma być zwarte czy lejące?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 12:45, 14 Lut 2007    Temat postu:

westie2 napisał:
mam zamiar zrobić dzisiaj tiramisu, tylko wątpie czy znajde taki serek... może być jakiś inny? np. do serników czy danio?
PS. to ma być zwarte czy lejące?


W żadnym wypadku inny serek!! Tylko mascarpone bo on ma specyficzny smak. Napewno go dostaniesz w każdym większym sklepie. Ma to być konsystencja kremu - zwarta (taki - ja wiem - gęsty budyń). Jak odlejesz zbędną wodę z serka, która przeważnie się w nim zbiera to konsystencja powinna wyjść idealna.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 12:50, 14 Lut 2007    Temat postu:

carolinascotties napisał:
Nitencjo - szykują się nam imprezy :D masz juz prezent?

Salux - super przepisy - dziś zrobię sałatkę :)

Od zaprzyjaźnionej Wizażanki przepis na PIECZONĄ FASOLKĘ
przepis by Bietkadd

0,5 kg fasoli Jaś
1 cebula średnia
3 pomidory
3 ząbki czosnku
180ml oleju ( daję kujawski)
pęczek natki pietruszki , sól, pieprz

Ugotować fasolkę na miękko , dobrze odlać wodę . Cebulę pokroić w cienkie talarki, pomidory w cienkie plastry, czosnek wzdłuż na cienkie płatki, pietruszke posiekać. W garneczku rozgrzac olej ,wrzucić wszystko pokrojone , zamieszać , posolic , popieprzyć i zagotować. Naczynie do zapiekania z pokrywką wysmarować masłem , włożyć fasolkę, zalać sosem i zapiec w temp.~ 200 st. okolo 30 minut.
Smacznego
Wystarcza na porcję obiadową dla 3-4 osób :D


Polecam, własnie skończyłam robić!!! Pychota!!! Super Yellow_Light_Colorz_PDT_28


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 17:12, 14 Lut 2007    Temat postu:

dziewczyny ja poszłam na łatwizne i kupiłam Tiramisu w proszku z Gelwe :P Był tylko jeden serek i to z data przydatności do jutra, więc nie chciałam ryzykować i kupiłam w proszku. Mykam robić!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kłodzko

PostWysłany: Śro 17:36, 14 Lut 2007    Temat postu:

jakim sosem??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
salux
MIŁOŚNIK W KILCIE



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 354
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sieradz

PostWysłany: Czw 17:49, 15 Lut 2007    Temat postu:

Ponieważ Tłusty Czwartek dzisiaj mamy i na słodko się delektujemy smakami to dodam przepis na przepyszne rosyjskie babeczki. Tak naprawdę to nie wiem czy są one z pochodzenia rosyjskie ale przepis pochodzi od rosjanek z którymi mieszkałam jako mała dziewczynka w ...lesie w tz. pasie przyjaźni polsko - radzieckiej.
Babeczki są przepyszne a miłośnicy karpatki odnajdą w nich podobny ale całkiem nowy smak ....

Potrzebujemy:
Do ciasta
1 szklanka wody
150dkg margaryny
1 szklanka i dwie łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 jajka

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę, kiedy będzie sie gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Kiedy masa wystygnie dodajemy pojedyńczo jajka i po każdym dokładnie mieszamy. Wykładamy małą łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż nabiorą rumieńców :)
Babeczki powinny być dość małe, bo będziemy je napełniać kremem.

Krem
1 szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 dkg masła

Do garnka wlewamy mleko (troszke zostawiamy w szklance do rozrobienia mąk) i dodajemy cukier i mieszamy aż do zagotowania i dodajemy wymieszane z resztą mleka mąki. mieszamy intensywnie i odstawiamy do ostygnięcia. Jak nasz gęsty płyn jest już zimny to miksujemy masło i dodajemy go stopniowo. I krem gotowy:)

I tak jak wyżej pisałam, przekrawamy babeczki i nakładamy w nie sporo kremu . Wstawiamy do lodówki i po godzinie już jemy.....

Smacznego Little thongue man


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Terra Alite
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 2598
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań

PostWysłany: Czw 22:09, 15 Lut 2007    Temat postu:

[quote="salux"] którymi mieszkałam jako mała dziewczynka w ...lesie w tz. pasie przyjaźni polsko - radzieckiej.[quote]




Ola , a gdzie mieszkałas w tej bazie???
Moja mama też całe swoje dzieciństwo spędziła wśród Rosjan!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kłodzko

PostWysłany: Czw 23:33, 15 Lut 2007    Temat postu:

a ja takie danko miałąm wczoraj na obiad

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
carolinascotties
Moderator



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SZKOCIKOWO

PostWysłany: Czw 23:36, 15 Lut 2007    Temat postu:

hmmmm - mniam :) cóż to - prosimy o przepis!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
elzbieta
KLASYCZNY SZKOTOMANIAK



Dołączył: 09 Lut 2007
Posty: 3453
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: kłodzko

PostWysłany: Pią 0:57, 16 Lut 2007    Temat postu:

jutro bo już spadam dobranoc

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 12:18, 16 Lut 2007    Temat postu:

to jak z tym przepisem ??
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Miłośników Szkockiego Teriera Strona Główna -> Off Topic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin